Tip Dönüşümleri # 5 - Python Dersleri(Tutorials)

in #blog5 years ago

kapak.jpg

Python programlama derslerinin bu bölümünde tip dönüşümleri konusunu artık bitireceğiz. Python derslerinde bugüne kadar gördüğümüz tipler üzerinden nasıl dönüşümler yapılır hangi fonksiyonlar kullanılır bunlara değindik.

Tip dönüşümlerine niçin ihtiyaç var bunlar üzerine konuşmuştuk. Özellikle kullanıcı ile yapılan iletişimlerde en çok alınan verilerin stringler olduğunu düşündüğümüzde stringler konusuna özellikle dikkat çekmiştik.

Bu dersimizde son olarak string verilerin nasıl ondalıklı sayılara dönüştürüleceği üzerinde duracağız.

Stringleri Ondalıklı Sayıya Çevirme (Dönüştürme)

Python'da Stringleri ondalıklı sayılara çevirmek için float() fonksiyonu kullanılır. Uygulamasını görelim :

Uygulamada ilk olarak piSayisi adında bir değişken tanımlayıp içerisine "3.14" string değerini atayarak değişkeni string bir değişken haline getirdik. İçeriği de ekrana yazdırdık.

Bir sonraki hücrede ise float() fonksiyonunu kullandık ve bu fonksiyonun içine piSayisi değişkenini parametre olarak verdik ve sonucu tekrardan piSayisi değişkenine atadık.

float() fonksiyonu "3.14" olan string değerinin ondalıklı sayıya dönüştürüp geri döndürdüğü için piSayisi değişkenimiz artık ondalıklı bir sayı oldu. Sonucu görmek için ekrana yazdırdık.

Görüldüğü gibi string olan "3.14" değeri float olan 3.14 e sorunsuz bir şekilde dönüşmüş oldu.

Ancak burada dikkat etmemiz gereken bir nokta var. String dediğimiz veri türü aslında bir yazı tipi olduğu için içerisine rakam alabileceği gibi harf veya semboller de alacaktır.

İşte böyle bir durumda olabilecek sorunları inceleyim. Aşağıdaki örneğe bakınız :

İlk oluşabilecek sorun bu örnekteki gibidir. Yani string değer içerisinde rakamsal ifadelerin yanında harflerinde bulunması string float dönüşümünde sorunlara yol açacaktır.

Python yorumlayıcısı bu ifadeyi float a dönüştüremediğine dair bir hata verecektir.

İkinci bir sorun da float formatına uygun olmayan bir şekilde oluşturulabilecek rakamsal kombinasyonlarda oluşacaktır. Aşağıdaki örneği inceleyelim.

Uygulamada alınan hatanın sebebi float formatına uygun bir yapı olmamasıdır. Ondalıklı bir sayıyı günlük hayatta nasıl gösteririz?

xx.xxxxx şeklinde değil mi? Yani tek bir nokta bulunması gerekir. Ancak bizim ifademizde tek nokta değil iki nokta bulunuyor ve bu sebeple Python yorumlayıcısı bunun ne anlama geldiğini bilmediğinden dönüştüremiyor.

Tip dönüşümleri konusunu böylelikle bitirmiş oluyoruz. Derslerde ilerledikçe yeni yeni veri tipleri görüp bunların dönüşümüne de yer vereceğiz.

Şimdilik bu kadar.

Umarım faydalı bir çalışma olmuştur.

Teşekkürler.

yesilayrca.png

Kaynak belirtilmeyen görseller bana aittir. The pictures without source in the post is belong to me

Sort:  

You got a 91.08% upvote from @minnowvotes courtesy of @elektroyazilim!

Coin Marketplace

STEEM 0.32
TRX 0.11
JST 0.034
BTC 66761.99
ETH 3256.83
USDT 1.00
SBD 4.27