robot serisi

in #hede-io5 years ago (edited)

Rus asıllı Amerikalı yazar Isaac Asimov tarafından yazılan ve robotlarla ilgili kitaplardan oluşan bilimkurgu serisi.

Serinin romanlarının Türkçe isimleri, orijinal isimleri ve ilk yayınlanış tarihleri aşağıda yer alıyor.

? - (The Positronic Man - 1992)
Çelik Mağaralar (The Caves of Steel - 1954)
Güneşin Tanrıları (The Naked Sun - 1957)
Şafağın Robotları (Robots of the Dawn - 1983)
Kurtarıcı (Robots and Empire -1985)

Serinin Türkçe'ye çevrilmiş dört temel eseri özünde bir dedektiflik hikayesidir ve birbirlerinin devamı niteliğindedir. Serinin ilk üç romanında, arzlı dedektif Alijah Baley ve robot ortağı R. Daneel Olivaw'ın farklı gezegenlerde geçen maceraları anlatılmaktadır. Bu maceralar bir tür cinayet romanı tadında geçmektedir. Hikayenin başında robotlardan nefret eden Alijah Baley’nin ilerleyen sayfalarda R. Daneel Olivaw’a saygı duymaya başlaması ve onu benimsemesi kitabın ilginç yanlarından biridir.

Serinin öykü kitaplarının Türkçe isimleri, orijinal isimleri ve ilk yayınlanış tarihleri aşağıda. Soru işaretli olanlar bildiğim kadarıyla Türkçe'ye çevrilmemiş durumda.

Ben Robot (I, Robot - 1950)
Robot Öyküleri Antolojisi (The Rest of the Robots - 1964)
? (The Complete Robot - 1982)
? (Robot Dreams - 1986)
? (Robot Visions - 1990)
? (Gold - 1995)

Robot serisinin Türkçe'ye çevrilmiş kitapları Baskan Yayınları ve Altın Kitaplar'dan çıkmıştır. Nadirkitap.com'dan bir kısmını bulmak mümkündür.


HEDE

Posted on HEDE - A place for sharing knowledge in a friendly way

Read this entry or all entries about robot serisi.

Sort:  

Bilim-kurgu türünün Türkçede az olması veya hiç olmaması çok üzücü... Maalesef genellikle çevirileri okuyarak bu türü okuyabiliyoruz. Sence bunun nedeni nedir ? Bunun Türkiye'de yaygınlaşması için ne yapılabilir ?

Aslında bilimkurgu Türkiye'de oldukça yaygın. Neredeyse her ay bir yerli yazarın bilimkurgu romanı çıkıyor, ancak kıyıda köşede kalıyorlar. Konuyla yıllardır yakından ilgili olmama rağmen bunun böyle olduğunu 2016 yılında Ogox isimli romanım yayınlanınca anladım. http://yerlibilimkurguyukseliyor.com sitesinden Türkiye'de yayınlanmış tüm romanlara ulaşabilirsiniz. Birkaç hafta sonra benim de yeni bir romanım çıkacak.

Bilim-kurgu romanlarının kitaplarda kalmayıp sinemada da işlenmesi ayrı bir güzel oluyor. Ama Türkiye’deki eksiklik bu sanırım. Bu da eline para geçenin yapımcı olup sinemaya sadece ticaret gözüyle bakan, sinemadan anlamayan insanlardan kaynaklanıyor bence

@bilimkurgu benim diğer hesabım bu arada

Farkettim :)

Farkettim :)

Coin Marketplace

STEEM 0.35
TRX 0.12
JST 0.040
BTC 70391.42
ETH 3572.68
USDT 1.00
SBD 4.74