درباره‌ی استفاده‌ی بی‌رویه و بیش از حد از آنتی‌بیوتیک‌ها

in #science6 years ago

استفاده‌ی نابجا یا بیش از حد از آنتی‌بیوتیک‌ها موجب پیدایش و توسعه‌ی مقاومت آنتی‌بیوتیکی می‌شود. یکی از مواردی که مصداق این مسئله است، مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها در مواردی است که نیازی به مصرف آنها وجود ندارد؛ یعنی در بیماری‌هایی که در حقیقت به درمان آنتی‌بیوتیکی پاسخ نمی‌دهد.

Antibiotic overuse
Image credit: mnn.com

بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ها (CDC)، بالغ بر یک سوم تا نیمی از موارد مصرف آنتی‌بیوتیک در انسان‌ها غیرضروری یا نابجا است.

به‌طور کلی، آنتی‌بیوتیک‌ها فقط برای درمان بیماری‌های باکتریایی مناسب هستند و در عفونت‌های ویروسی تأثیری ندارند. مثلاً برای گلودرد چرکی لازم است که از آنتی‌بیوتیک استفاده شود، زیرا عامل این بیماری یک باکتری به نام استرپتوکوک پیوژن است. ولی در خیلی از موارد شایع گلودرد، عامل بیماری عفونت ویروسی است و مصرف آنتی‌بیوتیک تأثیری در بهبود آن ندارد.

عموماً بیماری‌های تنفسی شایع بر اثر ویروس‌ها ایجاد می‌شوند و مصرف آنتی‌بیوتیک برای آنها ضرورت یا فایده‌ای ندارد. این بیماری‌ها شامل سرماخوردگی، آنفولانزا، برونشیت، سرفه، عفونت گوش، عفونت سینوس، و برخی ناراحتی‌های معده هستند.

باید دانست که در صورتی که برای درمان عفونت ویروسی از آنتی‌بیوتیک استفاده شود، تأثیری در درمان بیماری نخواهد داشت و مانع از پیشرفت ابتلای بیماری نخواهد شد. همچنین، باعث بهبود حال بیمار نخواهد شد، بلکه حتی ممکن است اثرات جانبی نیز بر اثر استفاده‌ی بی‌رویه از آنتی‌بیوتیک ظاهر شود، و منجر به پیدایش مقاومت آنتی‌بیوتیکی شده و درمان بیماری‌های چرکی را برای این بیمار یا بیماران دیگر دشوارتر سازد.

در صورتی که در هنگام ابتلا به عفونت ویروسی از آنتی‌بیوتیک استفاده کنید، همانطور که گفته شد تأثیری بر روی ویروس نخواهد داشت، ولی بر روی باکتری‌هایی که به‌طور طبیعی در بدن وجود دارند، تأثیر می‌گذارد، و ترکیب طبیعی باکتری‌ها در محیط داخل بدن انسان را به هم می‌زند. این درمان خودسرانه می‌تواند موجب ایجاد خصوصیات مقاومت دارویی در باکتری‌های بی‌ضرر شود و سپس این ژن یا ویژگی از طریق آن باکتری‌ها به باکتری‌های فرصت‌طلب و عفونی انتقال پیدا می‌کند.

بر اساس آنچه گفته شد، روشن است که مصرف آنتی‌بیوتیک باید همواره به‌صورت مسئولانه و با در نظر گرفتن جمیع جوانب انجام شود. زمانی که پزشک برای بیماران آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند، بیمار نباید به محض اینکه حالش بهتر شد، مصرف آنتی‌بیوتیک را قطع کند، بلکه لازم است که دوره‌ی درمان کامل شود تا باکتری‌های ایجاد کننده‌ی بیماری به‌طور کامل از بین بروند. در غیر این صورت، ممکن است عفونت بعداً دوباره گسترش پیدا کرده و منجر به توسعه‌ی گونه‌های مقاوم به دارو در میان باکتری‌ها شود.

Sort:  

سلام ممنون از پست آموزنده تون
طبق تحقیقاتی که انجام شده با توجه به روند فعلی مصرف آنتی بیوتیک در دنیا تا نیم قرن دیگه بدن انسانها قادر به مقاومت در برابر بیماریهای عفونی رو نخواهند داشت

سلام. ممنون از پاسخ شما.

بسیار مفید بود

nice post
thanks

Coin Marketplace

STEEM 0.26
TRX 0.11
JST 0.033
BTC 64383.21
ETH 3098.60
USDT 1.00
SBD 3.89