Kuş Gribi Hastalığı Bulaşıcımıdır Ve Tedavisi Nedir?

in #steempress6 years ago


Birkaç yıl öncesine kadar pek fazla bilinmeyen kuş gribi son yıllarda insanoğlunun korkulu hastalıkları arasında yerini almaktadır. Halk arasın da tavuk vebası olarak bilinen hastalık ciddi sonuçlar gösterir. Virüs, ülkelerde ekonomik kayıplara da neden olmuştur. Dünyada Macaristan, Singapur, Hong Kong gibi ülkeler virüsün bulaşmasını engellemek amacıyla kümes hayvanlarının kapalı tutulması kararı almıştır. Bu yöntem başarılı olmuş ve birçok ülke de uygulamaya geçmiştir. 2017 yılında, Çin de 500 e yakın insan kuş gribinden hayatını kaybetmiştir. Hayvanlardan insanlara geçen bu hastalığın geçişi genel olarak mikroplu olan havayı solumakla gerçekleşmektedir. Belirtileri mevsimsel gribe benzeyen hastalık bazen ölümle de sonuçlanmaktadır. Bu gribin insanlar arasında bulaştığına dair net bir kanıt yoktur. Fakat virüsün uğrayabileceği mutasyon göz önünde tutularak bununla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Tavuk, hindi, kaz gibi kanatlı hayvanlarda görülen virüsün insanlara bulaşabilmesi için virüslü hayvan salgısına temas, bölgede bulunma, virüslü gereçlerin kullanılması gibi şartların olması gerekmektedir. Kuşlardan dolayı ülkeler arası virüs gezmektedir.

Bilinçsiz yapılan avcılık direk bulaşmasına neden olur. Tavuk ve et ürünlerinden insanlara geçebilen hastalık bir dönem Türkiye de etkisini göstermiştir. Hasta olan hayvanlar da birkaç günlük süre de toplu ölümler görülür. Morarmış ayaklarla beraber, göz kapaklarında kapanıklık ve hastalık hali hayvanlar üzerin de ki belirtileridir. Bozuk yumurta, ya da şekil farklılığı olan yumurtalarda hastalık görülür ve yenilmemesi gerekir. İnsanlar arasında genel de tavuk eti yiyebilir miyiz, yumurta tüketmek hastalığı oluşturur mu gibi sorularla karşılaşılmaktadır. Bunun için alınması gereken önlem besinleri yememek değil, doğru ve güvenilir yerlerden ürünleri almaktır. İyi pişmiş et, kaynamış yumurta rahatlıkla tüketilmelidir. Hastalık bulaşmış besin asla yenmemeli, kesimi, temizliği şüpheli gıdalardan uzak durulmalıdır. Vücut direncini yüksek tutmak hastalık için önemli bir engeldir. Çocuklarda daha sık görülen hastalık çocukların bakımı ile daha çok titiz davranılması gerektiğini de belirten bir hatırlatıcıdır.

Kuş Gribi Tehlikesi Nedir?

Hastalık hiçbir yan etki vermeden sinsice ilerleyebilir. Ya da basit görünen bir ishal, bulantı, kusma da görülebilir. Yalnız en önemli belirtisi yüksek ateştir. Ağır ve geç kalınmış vakalarda solunum yetmezliğiyle beraber hastalık ölümle de sonuçlanmaktadır.

Kuş Gribi Tanısı

Kan tahlili sonuçların da görünen lökosit ve trombosit düşüklüğü tanı koymayı kolaylaştıracak ön sonuçlardır. Boğazdan alınan örnekler ile de hastalık netleştirilir. Hastalık genel olarak 3 günden sonra ortaya çıkmaktadır. Zamanın da tedavi ile insan hayatı normale dönmekte yalnız tedavi de geç kalınması ölümle de sonuçlanabilmektedir.

Kuş Gribinden Korunma Yolları

Hastalıktan korunma yolları aslında günlük yapılması gereken kişisel temizliklerden başlamaktadır. Bunları ele alacak olursak:
• El hijyenine dikkat edilmeli; dışarıdan geldikten sonra eller ılık su ile sabunlanarak yıkanmalı
• Hastaya ait kişisel eşyaların ( çatal, kaşık, havlu, tırnak makası vb.) kullanılmaması,
• Yakın temastan kaçınılması; hasta kişilerle yakın temasla bulaşma ihtimali olan hastalık, tükürük yoluyla bakteri enfeksiyonunu geçirmektedir.
• Hasta kişi ile görüşmede maske ve eldiven kullanılması gerekmektedir.

Kuş Gribinin Tedavisi Var Mıdır?

Kuş gibi tedavisi ile ilgili çeşitli söylemler bulunmaktadır. Halk arasında panik yaratan hastalık sanki tedavi edilemeyecekmiş gibi tepkilere neden olmuştur. Evet, hastalığın tedavisi vardır. Yalnız tedavi aşamasın da sürekli gözetim halinde ve hastane de olmak gerekir. Grip belirtileri veren hastalık 2 gün için de geçmiyorsa veya belirtiler yükseliyorsa en yakın sağlık birimine başvurmak hastalığın süreci için önemlidir. Antiviral ilaçlar sayesinde 48 saat geçmeden yapılan müdahaleler başarı ile sonuçlanmıştır. Net olarak korunma aşısı yoktur, bilimse çalışmalar devam etmektedir. Önemsenmeyen gribal enfeksiyon belki de kuş gribi olabilir. Bunun için sağlık her zaman ön planda olmalı ve tedavi için geç kalınmamalıdır. İl sağlık müdürlükleri, 184 ü arayarak bilgi alma hizmeti ya da ulaşılabilecek danışma hizmetleri vardır. Buralar da hastalık hakkında bilgiler verilmek te ve tedavi döneminde yardımcı olunmaktadır. Sağlıklı günler.



Posted from my blog with SteemPress : https://www.saglikhekimi.com/kus-gribi-hastaligi-bulasicimidir-ve-tedavisi-nedir/

Coin Marketplace

STEEM 0.29
TRX 0.11
JST 0.033
BTC 63901.15
ETH 3133.40
USDT 1.00
SBD 4.05