Mısır Mitolojisi - Baş Tanrı Amon

in #steempress6 years ago (edited)

Mısırlıların inanç sistemi


Mısırlılar günümüzde insanların çoğunluğunun inandığı semavi dinlerden oldukça farklı, çok tanrılı bir inanışa sahiplerdi. Neredeyse her şey için bir tanrıları vardı. Doğal olaylar, bereket, bolluk, iyilik, savaş, aşk... Bu konuların her birinden sorumlu ve bu olayları yöneten tanrıları vardı. Bu tanrıların bazıları hem tanrı hem de insandır. Bu bakımdan Mısırlıların dinleri ile Yunan dini inanışları oldukça benzerlik göstermektedir. Zira Yunan mitolojisine bakıldığında da benzer politeist inanışlar, farklı konularda hakimiyeti olan tanrılar, yarın insan yarı tanrı varlıklar sıklıkla görülmektedir.

Amon


Bu çok tanrılı din anlayışına rağmen Mısırlılar, tüm tanrıları yöneten, onların kralı olarak gördükleri bir baş tanrıları vardı. Amon! Amon Mısır mitolojisinin baş tanrısıdır. İlk tanrı ve tanrıların kralı olarak bilinir. Görünmeyen, gizemli bir tanrıdır ve yaratıcı güce sahiptir. O doğadan kendi kendine var olmuştur.



Amon Önceleri yerel bir tanrıydı. Orta krallık döneminde Teb kendinde bilinen ve tapınılan bir tanrı olan Amon zamanla 18. hanedandan itibaren Mısırlıların inandığı ve en büyük tanrı haline geldi. Daha sonraları güneş tanrısı Ra ile de birlikte anılarak Amon-Ra şeklinde ifade edildi ve gücünü iyice pekiştirdi.

Karnak'ta Amon adına yapılmış olan tapınak dünyann en büyük tapınağıdır.


Amon 3 evlikik yapmıştır. Sırasıyla Amunet, Wosret ve Mut ile evilenmiştir. Amunet görünmez tanrıça olarak bilinir. Mısırlılar ona dişi amon derlerdi. Wosret hakkında pek bilgi bulunmamaktadır. En çok bilinen ve ana kraliçe olarak anılan eşi ise Mut'tur.

Amonun sembolleri koç ve kazdır. Karnak tapınağındaki koç başlı amon sfenksi bunun güzel bir örneğidir.


IV. Amenhotep zamanında Amon'dan uzaklaşan bir inanç sistemi oluşmuştur. Kral Amenhotep "Amon hoşnuttur" anlamındaki ismini "Akhenaton" (Atonun hizmetkarı) şeklinde değiştirmiştir. ve tek tanrılı bir inanca benzeyen Aton dinini kurmuştur ve bilinen tüm tanrılara tapınmayı yasaklamıştır. Ancak Amon rahipleri direnerek bu durum karşısında ayaklanmış ve bu dünün egemen olmasına engel olmuşlardır. Akhenaton'un ölümü ile birlikte Aton dini olarak bilinen "tek tanrılı güneş dini' yok olmuştur ve Mısırlılar yeniden Amon merkezli dinlerine dönmüşlerdir.


Mısır mitolojisi tadına varılamayacak denli keyifli ve engin bir deniz gibidir. Bildiğim ölçüde baş tanrı Amon'dan bahsetmeye çalıştım. Umarım keyif almışsınızdır. Devam eden yazılarımda görüşmek dileğiyle...

 

 

resim 1 2 3 4


Sort:  

IT'S A HISTORYCAL POST.

Coin Marketplace

STEEM 0.31
TRX 0.11
JST 0.034
BTC 64332.82
ETH 3146.25
USDT 1.00
SBD 4.17