Criptomonedele Vor Revoluționa Sistemul De Plăți Și Băncile Nu Vor Putea Ține Pasul

in #steemromania6 years ago


Ideea pentru acest articol mi-a venit atunci când verificam un extras al contului meu bancar: cumpărăturile făcute sâmbătă la supermarket au fost înregistrate abia luni și au termen de o săptămână pentru a finaliza transferul. Poate că fenomenul pare mundan și deloc ieșit din comun, însă ideea de a folosi tehnologie veche de peste 40 de ani pentru a rezolva plățile din sistemul bancar este ridicolă.

Prin Bitcoin, avem posibilitatea unei confirmări aproape imediate, care devine permanentă în termen de 10 minute cât se generează un nou bloc. Dar suntem blocați într-un sistem unde comerciantului i se percepe un comision de 0.8% pentru fiecare operațiune care folosește POS, iar banii sunt livrați în contul lui bancar abia după câteva zile.

Cândva aveam un oarecare dispreț față de magazinele și restaurantele care refuzau să accepte plăți prin carduri bancare, dar acum le înțeleg perfect: de ce să plătești suplimentar pentru comoditatea clientului când poți crea o politică proprie de acceptare doar a banilor gheață? Fiecare proprietar de afacere vrea să fie competitiv pe piață, să își permită să aibă prețuri mai mici decât concurența și să primească banii instant. Iar prezența unui simplu dispozitiv POS îl obligă pe comerciant să crească prețurile pentru a compensa cei 0.8% pierduți la fiecare plată și îl supune la alte comisioane bancare presupuse de simpla deschidere a unui cont.

De ce ar vrea cineva să se complice atât de tare și să accepte să piardă bani? Pentru că până acum nu au existat alternative suficient de convenabile pentru a elimina lăcomia băncilor.


Vorbim despre instituții care sunt deschise de luni până vineri în intervalul orar 9-17 și efectuează tranzacții doar în această perioadă. Iar economia și achizițiile se desfășoară 24 de ore pe zi, 7 ore pe săptămână: de ce să conservăm ceva care nu a fost niciodată conceput pentru a face față dinamicilor pieței?

În momentul când vom face plăți prin criptomonede, comisionul transmis către minerii care înscriu tranzacția în bloc va fi suportat exclusiv de către client. Iar suma de bani va intra aproape instant în contul comerciantului, indiferent de momentul zilei sau de planificarea calendaristică. Bitcoin, Ethereum, Litecoin și toate celelalte criptomonede serioase vor reuși să țină pasul cu ritmul de cheltuire a banilor și să le permită tuturor să transfere valori instant.


Sursă Imagine: Bitcoinstchannel.com

Atunci când se întâmplă ca un membru al familiei să rămână fără bani într-o zi de sâmbătă, transferul interbancar nu se efectuează mai devreme de luni. În aceeași măsură, plățile pe care le facem prin intermediul cardului de credit la Mega Image-ul din cartier se confirmă cu adevărat abia după câteva zile - iar momentul când noi primim bonul fiscal marchează doar o înregistrare a tranzacției, urmând ca ea să fie procesată mai departe.

Momentan avem prea mulți intermediari lacomi care, prin intervenția lor asupra economiei, cresc prețurile și încetinesc într-un mod nenatural și nefiresc transferul de bani. Plățile electronice ar trebui să fie echivalentul intangibil al înmânării unor bancnote și monede: procesul să dureze exact cât i-ar lua unui individ să deschidă portofelul, să numere suma de acolo și să o înmâneze comerciantului. În acest proces simplu nu există un terț care să oprească o parte din bani pentru că mediază operațiunea.

În cazul criptomonedelor, tranzacțiile trebuie să fie înscrise în bloc de către calculatoarele care operează în sistem și confirmate de către noduri. Procesul este aproape instant, dar cumpărătorul plătește o sumă afișată la momentul plății (folosind regula satoshi/byte) pentru a susține risipa de energie electrică și putere de procesare care îi facilitează transferul. Acest mic inconvenient va fi însă rezolvat prin metode de lanțuri secundare precum Lightning Network, prin care comisioanele nu vor fi niciodată mai mari decât un cent și volumul de tranzacții care vor putea fi procesate într-o singură secundă va depăși chiar și ceea ce Visa și Mastercard operează momentan.

Cele două răspunsuri pentru întrebarea "De ce nu schimbăm sistemul acum?"


Deși există magazine care acceptă Bitcoin pentru diverse bunuri sau servicii, ele nu-și asumă volatilitatea prețului criptomonedelor și operează printr-un procesator de plăți (care la rândul lui oprește un comision, asemenea băncilor care oferă POS-uri). Este o plasă de siguranță pe care o folosesc pentru a se proteja de actuala dinamică a pieței și pentru a fi siguri că suma care le intră în conturi este și va rămâne echivalentă cu prețul afișat. Pe scurt, variațiile de preț încetinesc adopția și dau dureri de cap celor care privesc fenomenul din afară. Pe măsură de criptomonedele devin mai greu de minat și mai rare, prețul lor se va stabiliza. Și probabil că se va extinde și piața de monede stabile (stablecoins) pentru a asigura tocmai păstrarea valorii în timp prin procedee criptografice descentralizate.

Un alt motiv pentru care încă nu avem lanțuri de magazine care acceptă Bitcoin este dat de factorul ingineresc: momentan interfețele nu sunt suficient de prietenoase și tehnologia nu este accesibilă oricui. Dar la fel cum Skype a reușit să implementeze protocolul Voice Over IP fără a-l pune pe utilizator să învețe să programeze, Bitcoin și Lightning Network vor avea parte de aplicații pe care bunica le poate folosi fără probleme chiar dacă nu înțelege cum funcționează.


Sursă Imagine: Invictusnews

Valoarea criptomonedelor este dată și de potențialul pe care îl au în revoluționarea felului cum transferăm valori. Internetul a schimbat interacțiunile umane, ne-a permis să schimbăm informații și bunuri prin diminuarea granițelor naționale și este normal ca o monedă proprie să fie dezvoltată pentru a-i satisface viteza și dinamismul. Deși au adaptat tehnologia, băncile sunt instituții arhaice și nu vor putea vreodată să țină pasul cu volumul de tranzacții de pe internet. Este nevoie de un mijloc nativ acestui mediu informațional și se pare că ne îndreptăm către ceea ce Andreas Antonopoulos numește "internetul valorii".

Bitcoin este un mijloc descentralizat bazat pe legea codului (code is law), care nu necesită guvernarea vreunei părți. Regulile sunt bine stabilite și pentru modificarea lor este nevoie de o majoritate care probabil nu va fi atinsă niciodată tocmai datorită numărului mare de interese care participă la rețea. Din același motiv rețeaua va crește, se va extinde și își va dezvolta capacitatea de a procesa plăți - pentru că lipsa guvernanței atrage și sporește încrederea participanților.

Prin comparație, sistemul bancar este bazat pe oameni, instituții și decizii care pot fi arbitrare și imprevizibile.


Chiar dacă se adaugă un strat tehnologizat peste birocrația dezvoltată în ultimii 500 de ani de capitalism, tot nu se va face față dinamicii schimburilor de pe internet. Dacă este nevoie de persoane pentru a lua hotărâri sau pentru a confirma anumite operațiuni, atunci procesul va fi încetinit și va deveni costisitor. Și dacă se permite intervenția unui număr mare de terți, atunci tranzacțiile în sine vor fi scumpe și suportate din buzunarul celor care apelează la aceste mijloace.

Poate că va veni o zi când însăși băncile vor adopta criptomonedele pentru tot ceea ce înseamnă plăți electronice. Însă până atunci trebuie să ne educăm, să îi educăm și pe ceilalți, să încercăm să contribuim la dezvoltarea acestei noi tehnologii prin modalitățile pe care le avem la îndemână și să așteptăm interfețele prietenoase care vor porni cu adevărat o revoluție în felul cum transferăm bani. Internetul valorii este mai aproape decât credem.

 


Posted from my blog with SteemPress : http://lumeacripto.ro/criptomonedele-vor-revolutiona-sistemul-de-plati-bancile-nu-pot-tine-pasul/

Sort:  

Nu cred ca bancile se vor lasa date deoparte, ci mai degraba vor incerca sa se adapteze; iata cum Western Union testeaza transferuri cu Ripple inca din Februarie. Asa se intampla mereu, greii nu se lasa usor exclusi!

Da, dar în afară de viteză și comisioane reduse, Ripple nu oferă alte avsntaje care se regăsesc la Bitcoin, Ethereum, Litecoin și multe altele. Prezența unei autorități centrale care gestionează fondurile este exact ceea ce criptomonedele încearcă să elimine. Iar Western Union și Money Gram lucrează cu xRapid, xCurrent și alte servicii Ripple, dar nu XRP.

To listen to the audio version of this article click on the play image.

Brought to you by @tts. If you find it useful please consider upvoting this reply.

Coin Marketplace

STEEM 0.35
TRX 0.12
JST 0.040
BTC 70625.87
ETH 3563.07
USDT 1.00
SBD 4.71