De Ce Discuțiile Despre Prețul Bitcoin Sunt Greșite și Înșelătoare

in #steemromania6 years ago


Voi începe articolul cu următoarea afirmație: Bitcoin și toate celelalte criptomonede cu adevărat descentralizate au fost create pentru a reprezenta o revoluție în ceea ce privește schimbul de valori și pentru a oferi o alternativă la sistemul financiar mondial. Filosofia care stă la baza acestor proiecte de vârf ale informaticii și criptografiei este ca utilizatorul să își câștige independența financiară și să poată tranzacționa liber, fără a încredința proprii bani pe mâinile unei autorități centralizate (instituții bancare).

În acest sens, ideea originală era de a crea o economie paralelă, unde Bitcoin devine aur digital (tocmai datorită masei monetare finite, a sistemului gândit pentru a genera deflație și a rarității progresive) și nu are nevoie de dolari, euro, yeni sau alte monede emise de către băncile centrale. Totuși, chiar dacă s-ar fi menținut această direcție și intrarea în sistem s-ar fi făcut în baza unei compatibilități ideologice și a unei dorințe de a sancționa sistemul financiar mondial, raportarea la dolari ar fi rămas în continuare valabilă pentru a determina prețul de intrare: Cât trebuie să plătești pentru a dobândi privilegiul de a schimba criptomonede pentru bunuri și produse?

Evoluția s-a realizat contrar așteptărilor idealiste inițiale și mulți dintre cei care au cumpărat criptomonede au început să se gândească la investiții speculative.


Aici a intervenit un factor important pentru această economie paralelă care încă le dă bătăi de cap legiuitorilor din toată lumea. Pentru prima dată, elitele politice și economice au trebuit să se întrebe "Ce este Bitcoin de fapt?".

Vorbim despre o monedă legitimă care poate fi integrată în sistemul de schimb valutar internațional (forex)? Ei bine, statele ar pierde din autoritate dacă ar recunoaște ceva neutru și apolitic drept componentă a sistemului pe care l-au constituit prin consens.


Este Bitcoin o comoditate precum aurul și argintul? Da și nu: aurul devine din ce în ce mai scump și dificil de transportat pentru schimburi odată ce este crescută cantitatea tranzacționată, în timp ce criptomonedele realizează transferuri imediate și cu tarife invariabile în funcție de sumă (prin intermediul sistemului de calcul Satoshi/byte, unde prima unitate măsoară subdiviziunile monetare, iar cea de-a doua se referă la gradul de umplere a blocului din lanț unde se face tranzacția - mai aglomerat înseamnă concurență mai mare pentru ocuparea spațiului, ceea ce crește prețul).

Atunci este Bitcoin o acțiune dintr-o companie? În mod clar, nu. Atât timp cât nu putem vorbi despre o entitate legală cu sediu central care poate fi declarată răspunzătoare pentru toată activitatea din sistem și fiecare participant poate deveni un validator de tranzacții, situația este complicată pentru autorități.

Pur și simplu nu există precedent pentru o astfel de invenție, iar faptul că monedele nu pot fi confiscate în mod arbitrar datorită/din cauza integrării criptografiei este o grijă în plus pentru cei care trebuie să redacteze un cadru legislativ.

De ce estimările de preț sunt greșite și înșelătoare.


Am convenit anterior că, pentru mulți entuziaști, Bitcoin și celelalte criptomonede reprezintă plasamente financiare. Pentru ei este echivalentul unui cont în bancă, doar că își asumă riscul de a nu obține "dobânda" așteptată în intervalul planificat.

Mulți analiști se uită la grafice și redactează previziuni privind evoluția prețului luând în calcul fenomenele din ultimii ani, însă metoda este în totalitate greșită. Dacă ne referim la creșterea din iarna lui 2017, atunci trebuie să luăm în calcul evenimentele care au generat-o:

  1. amenințarea bifurcării Bitcoin într-o a doua monedă cu blocuri de două ori mai mari (SegWit2X) care a alimentat lăcomia unor investitori care sperau că vor obține ambele monede;
  2. promisiunea că instituții financiare și bancare vor începe să cumpere criptomonede după ce CME și Cboe au început să ofere active în Bitcoin;
  3. un an bun în tot ceea ce privește investițiile și activele financiare, finalizat cu noi recorduri în ceea ce privește prețul acțiunilor de pe Wall Street. Chiar dacă factorul nu este direct, el a contribuit la creșterea încrederii în investiții.
Deși se pot observa anumite tendințe istorice pe grafice, fiecare mișcare are un context și o poveste aparte. Din punctul meu de vedere, este greșit să realizezi estimări privind prețurile viitoare bazându-te pe fenomene din trecut. Totuși povestea că prețul raportat la dolar crește în fiecare an este exact ceea ce speculanții și vânzătorii vor să prezinte astfel încât să-și maximizeze profiturile și astfel se poate întâmpla ca sute sau mii se oameni să cumpere la prețuri mari și fără a avea garanția că va exista vreo "dobândă" favorabilă.


De fapt, este cel mai recomandat să cumperi Bitcoin doar dacă ești convins ideologic de faptul că sistemul financiar mondial are nevoie de concurență și vrei să susții economia paralelă a celor care folosesc monede digitale. Există o multitudine de magazine care acceptă criptomonede și numărul lor se află în continuă creștere, mulți profesioniști sunt dispuși să-și ofere serviciile pentru Bitcoin sau Ethereum și, în cele din urmă, chiar și speculanții care retrag dolari sau euro a doua zi după încasarea sumelor ajută la dezvoltarea proiectului și demonstrarea utilității pe care o are.

Cei care încearcă să îi convingă pe ceilalți că vor obține profituri uriașe și se vor îmbogăți sunt, în majoritatea cazurilor, șarlatani.


Regula de aur pe care însăși Warren Buffet o promovează și o respectă este: nu investi în ceva ce nu înțelegi. Riscul de a cumpăra Bitcoin la un preț prea mare și de a intra în panică timp de câteva luni crezând că sistemul se va prăbuși este foarte mare. Deși un proiect descentralizat care procesează zilnic tranzacții ce echivalează cu miliarde de dolari nu poate fi închis sau distrus de către guverne sau bănci (costul unui atac este uriaș, iar rezultatul durează doar până când un dezvoltator găsește o soluție de modificare a sistemului de criptare și convinge o majoritate dintre participanți să actualizeze software-ul), prețul nu este ceva ce poate fi estimat privind indicațiile sugerate de grafice sau citind știrile.

Dacă petreci suficient timp verificând prețul și citești știri despre ultimele evenimente, vei descoperi că piața este irațională și imprevizibilă, cu reacții neașteptate la evenimente neprevăzute. Cei care fac estimări privind valoarea în dolari sau euro sunt șarlatani cu interese speciale care vor să manipuleze tranzacțiile și să schimbe sentimentele celor care tranzacționează. Bitcoin nu are o figură centrală care să înlocuiască atribuțiile unui director executiv, iar sistemul este guvernat de consensul tuturor participanților care sunt mai degrabă interesați de stimulentele financiare rezultate de respectarea regulilor decât de o răzvrătire costisitoare (soluția găsită de Satoshi Nakamoto pentru problema generalilor bizantini introduce recompense pentru cei care crează noi blocuri și înscriu tranzacții în ele).

Există așa-zise balene care dețin cantități mari de monede, dar majoritatea dintre ele nu au intenția de a vinde sau de a cheltui monedele, tocmai pentru ca valoarea să crească odată cu intrarea fiecărui nou participant (la fel cum un CEO al unei companii nu vrea să-și vândă acțiunile pentru că ar scădea încrederea investitorilor, doar că într-un sistem descentralizat).

Iar participanții care aleg să facă speculă prin vânzarea și cumpărarea de criptomonede la prețuri strategice sunt și ei parte din sistem și contribuie la fluctuațiile de volum. Cu toate acestea, indivizii respectivi nu sunt tocmai de încredere pentru că interesul lor cel mai mare este să facă bani. Dacă v-ați uitat la filme precum "Wall Street" sau "The Wold of Wallstreet", atunci vă puteți face o imagine asupra celor care tranzacționează în scop speculativ.



Întrebări esențiale înainte de a investi în criptomonede.


Atenție! Conținutul de pe acest site nu reprezintă consultanță financiară și nici nu intenționează să devină. Fiecare individ este responsabil de felul în care își gestionează banii și site-ul sau autorul nu își pot asuma deciziile altora, indiferent de gradul de informare și cercetare care a stat în spatele lor.

 

  1. Sunt pe cale să cumpăr o criptomonedă serioasă, cu un plan clar și transparent și un viitor pe piață, sau sunt înșelat de promisiunile cuiva? Bitcoin, Ethereum, Litecoin și Monero sunt doar câteva dintre proiectele serioase de pe piață, care au trecut testul timpului.
  2. Investesc doar pentru că am văzut un grafic sau am citit o analiză tehnică pozitivă, care îmi sugerează o creștere a prețului în viitor? Mai degrabă căutați argumente în știri despre lansarea de noi tehnologii, relațiile cu autorități naționale și internaționale, sau integrarea pentru plăți. Nimic nu sugerează o creștere mai bine decât adopția tehnologiei la scară mai mare.
  3. Înțeleg elemente elementare despre proiectul în care sunt pe cale să investesc? Îi cunosc utilitatea sau există discuții despre integrarea sa într-un sistem comercial? I-am citit documentul de fondare (whitepaper)?
  4. Are echipa din spatele proiectului experiență în domeniu? Dă dovadă de seriozitate prin îndeplinirea pe termen ceva mai lung a unor promisiuni din plan (roadmap)?
  5. Are guvernul din țara mea vreo șansă să interzică sau să blocheze moneda sau proiectul în care sunt pe cale să investesc? În cazul Bitcoin, răspunsul este "Nu, cât timp internetul este păstrat liber". În cazul altor monede unde fondatorul este cunoscut, pot apărea probleme atunci când respectiva persoană influentă va fi antagonizată, dată în urmărire și/sau arestată.
  6. Pot participa la descentralizarea rețelei pentru a mina sau pentru a rula un nod validator? Chiar dacă nu sunteți dispuși să o faceți, este important ca proiectul să fie suficient de descentralizat pentru a permite participarea oricui.
  7. Sunt dispus(ă) să-mi asum riscul de a îndura fluctuațiile unei piețe tinere și lipsită de reguli? Asta implică scăderi dramatice, creșteri neașteptate și mișcări care nu sunt atât de comune la bursele de valori.
  8. Îmi permit să nu pot scoate banii o perioadă îndelungată de timp? Întrucât dinamica pieței este imprevizibilă, fraza clișeică "Investiți doar ceea ce vă permiteți să pierdeți" este mai mult decât valabilă. Ideea este să nu vindeți niciodată în pierdere și să aveți mereu un profit minim, dar asta poate presupune câteva luni bune de așteptare (uneori chiar ani, în funcție de evenimentele de pe piață).
În cele din urmă, țineți minte: Bitcoin a fost inventat pentru a crea o revoluție financiară, pentru a genera independență și pentru a minimiza gradul de încredere pe care participanții îl au în legătură cu celălalt. Nu tratați criptomonedele având gândirea dobândită în alte activități economice și financiare pentru că riscați să vă aflați mereu în pierdere.

Posted from my blog with SteemPress : http://lumeacripto.ro/de-ce-discutiile-despre-pretul-bitcoin-sunt-gresite-si-inselatoare/
Sort:  

I have no Idea what you write here, but its Nice to see you are still around...

Haha, it's great to hear from you after all this time! I've basically bridged my Romanian crypto blog to Steemit through Steempress and it's a better way to make some revenue than to add intrusive ads. And this article explains why it's a bad idea to trust people with their crypto price prediction. I've also written a methodology to do some research before investing, hope it will help some people at some point down the line.

Anyway, it's time to check out your profile and see what you've been up to!

I heard Steempress is dristibuting some upvotes also. Maybe its time to try again on my blog.

But yeah, mostly of people that give advices on crypto are pretty terrible, but every now and then i find some good ones.

Check @cryptovestor. He is one of the good ones.

On other news, there is another social network to be launched soon (on top of EOS) named Ono.

Still on closed tests, but here is the link if you want to test it out:

https://www.ono.chat/ono/invite/?lang=en&pos=en#/catch/uid/100010511

Coin Marketplace

STEEM 0.30
TRX 0.12
JST 0.033
BTC 64029.44
ETH 3157.04
USDT 1.00
SBD 4.02