Aşırı Yeme Bozukluğu

in #asiriyeme5 years ago


En sevdiğimiz pasta dolapta olduğunda dayanamayıp bir dilim fazla yemeyen veya bazen yemeği fazla kaçırmayanımız yoktur şüphesiz. Fakat kendinizi her üzgün, sıkıntılı veya mutlu hissettiğiniz de tok olmanıza rağmen yemek yeme dürtünüze dur diyemiyorsanız yazımızı dikkatle okumanızı tavsiye ediyoruz. Aşırı yeme bozukluğu kişilerin duygularını yemek yiyerek bastırmaya çalıştığı psikolojik bir rahatsızlıktır.

İçsel Yaşanan Karmaşaya Dışsal Bir Çözüm


Dürtüsel yemek bozukluğu olan kişiler genelde tıka basa tabir edilecek şekilde yemek yemelerinin ardından derin bir pişmanlık duygusu hissederler. Yemek yeme ataklarını işte yaşanan bir problemde tetikleyebilir kutlama yapma isteği de. Yeme bozukluğu gözlemlenen kişilerin ortak noktası yemek yeme kavramını hayatlarında çok özel bir yere koymalarıdır. Yeme bozukluğunun fizyolojik bir nedeninin olup olmadığı saptanamamıştır. Psikolojik olarak kendini değersiz hissetme, aile sorunları, kontrol kaybı duygusu, mükemmeliyetçilik ve depresyon gibi nedenleri olabilmektedir.

Yeme nöbetlerinin ardından genellikle gelen pişmanlık dalgasıyla kendini hırpalayan hastalar bu duygusal düşüşle tekrar yeme isteği hissediyorlar. Bir nevi kısır döngü haline gelen bu durum genellikle aşırı kilo artışı ve fiziksel sıkıntılara neden oluyor. Diyet yapılmaya başlansa ve sonuç alınsa dahi genellikle sürdüremeyip eski yemek yeme düzenine geri dönülüyor. Fiziksel durumdan rahatsızlık duyulsa dahi değişim yolunda atılan adımlar genellikle çözümsüz kalıyor.

Tedavisi


Yeme bozukluğu durumu yazının içeriğinden anladığınız üzere bir nevi kısır döngü diyebiliriz. Yapılacak diyetler, spor rutininden ziyade öncelikli olarak yemek yeme dürtüsünün nedeni saptanmalı ve psikolojik destek alınarak sorunun kökünden çözülmeli. Genellikle geçmişte yaşanan travmalar, öz benlik kaygıları aşılmadan gelen yeme nöbetlerine hakim olunması bir hayli zor. Eğer kendinizde yeme bozukluğu problemi olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka bir uzman hekime başvurarak uygun terapi seanslarıyla tedavi olmalısınız. Sizi duygusal ve fizyolojik olarak yaralayan ve zarar veren bu üzücü cenderenin içinden çıkmak için öncelikle kendinize karşı dürüst olmalısınız. Sadece yemek yemeyi seviyorum yaklaşımından uzaklaşıp duygularınızı irdelemeye cesaret ettiğiniz an ilk ve en önemli adımı atacaksınız. Hepinize sağlık ve neşe dolu günler dileriz.

Photo by Niklas Rhöse on Unsplash


Posted from my blog with SteemPress : http://www.morruj.com/asiri-yeme-bozuklugu/

Sort:  

Bu yazı Curation Collective Discord Sunucusunda küratörlere önerilmiş ve manuel inceleme sonrasında @c-squared topluluk hesabından oy ve resteem almıştır. @c-squared hesabı topluluk witness'ı olarak faaliyet göstermektedir. Projemizi desteklemek isterseniz bize buradan witness oyunuzu verebilirsiniz.
This post was shared in the #turkish-curation channel in the Curation Collective Discord community for curators, and upvoted and resteemed by the @c-squared community account after manual review.
@c-squared runs a community witness. Please consider using one of your witness votes on us here

Coin Marketplace

STEEM 0.29
TRX 0.13
JST 0.033
BTC 63133.02
ETH 3043.69
USDT 1.00
SBD 3.63