Tip Dönüşümleri # 3 - Python Dersleri(Tutorials)

in #blog5 years ago

kapak.jpg

Python programlama derslerinin bu bölümünde de yine tip dönüşümleri ile devam ediyoruz. Tip dönüşümleri konusunun en can alıcı noktası stringler ile yapılan işlemlerdir.

Programlar sonuç olarak kullanıcı yararına ya da onların kullanımı için yapıldığı için işlenilen verilerin çoğu string türünde olacaktır.

Kullanıcılardan alınan verilerin hep string türünde olduğu düşünüldüğünde bu dersin önemi daha iyi kavranacaktır.

Sayıları Stringlere Çevirme(Dönüştürme)

Python'da sayıları stringlere dönüştürmek için de str() fonksiyonu kullanılır. str, string kelimesinin kısaltılmış halidir. str() fonksiyonu içine aldığı sayı değerleri stringlere dönüştürür.

Uygulamasını görelim :

Uygulamada str() fonksiyonunun içine hem tam sayı hem de ondalıklı sayı koyduk. Sonrasında sonucu ekrana yazdırdığımızda aynı sayıların tek tırnak içinde verildiğini gördük.

Bu verdiğimiz sayı değerlerinin stringe dönüştürüldüğünü ifade etmektedir. Çünkü String çıktılar tek tırnak içerisinde verilir.

Hatta bunun bir ispatını yapalım. Eğer sonuçlar string ise string fonksiyonlarını üzerilerinde kullanabiliriz.

Uygulamada sayi adında bir değişken tanımlayıp içerisine 3455 rakamını atadık. sayi değişkenimiz artık tam sayı bir değişken olmuş oldu. Sonrasında

sayi = str(sayi)

ifadesi ile str() fonksiyonunu kullanarak sayi değişkenimizi stringe dönüştürmüş olduk ve bu değeri tekrardan sayi değişkenine atadık.

sayi değişkenimizin artık string türünde bir değişken olması gerekiyor. Kontrolünü yapmak için uzunluk adında bir değişken oluşturduk. len() fonksiyonunu önceki derslerimizden biliyorsunuz. Bir stringin kac karakter uzunluğunda olduğu bilgisini veriyordu.

len() fonksiyonunun içine sayi değişkenimizi koyduk ve sonucu uzunluk değişkenimize atadık. Son olarak da uzunluk değişkeninin içeriğini ekrana yazdırdık. Sonucun 4 olması 3455 ifadesinin bir string olarak değerlendirilip 4 karakterden oluştuğu anlamına gelmektedir.

Şimdi de aynı durumu ondalıklı bir sayı üzerinde görelim. Aşağıdaki uygulamayı inceleyelim.

Örneğimizde fsayi adında float bir değişken oluşturup ilk değer ataması yaptık. Sonrasında str() fonksiyonunu kullanarak bu sayı değişkenini string bir değişkene dönüştürmüş olduk.

fsayi string değişkeninin uzunluğunu öğrenmek için de len() fonksiyonunu kullandık ve 6 sonucunu aldık. Buradaki 6.karakter float sayının nokta karakteridir.

Şimdilik bu kadar.

Umarım faydalı bir çalışma olmuştur.

Teşekkürler.

yesilayrca.png

Kaynak belirtilmeyen görseller bana aittir. The pictures without source in the post is belong to me

Sort:  

Congratulations @elektroyazilim! You have completed the following achievement on the Steem blockchain and have been rewarded with new badge(s) :

You received more than 1000 upvotes. Your next target is to reach 2000 upvotes.

You can view your badges on your Steem Board and compare to others on the Steem Ranking
If you no longer want to receive notifications, reply to this comment with the word STOP

You can upvote this notification to help all Steem users. Learn how here!

You got a 11.68% upvote from @minnowvotes courtesy of @elektroyazilim!

You got a 11.77% upvote from @minnowvotes courtesy of @elektroyazilim!

Coin Marketplace

STEEM 0.30
TRX 0.12
JST 0.034
BTC 64513.75
ETH 3146.11
USDT 1.00
SBD 3.95