Hayabusa 2 Hedefe Ulaştı

in #cointurk6 years ago

Ryugu

Uzay, uçsuz bucaksız büyüklüğe sahip ve bir o kadar da görkemli bir yer. Bu yüzden birçok ülke ve kuruluş gözünü uzaya çevirmiş durumda. Japonya da bu ülkelerden bir tanesi. Japon uzay aracı Hayabusa 2 hedefine ulaştı. Japon uzay aracının hedefi elmas şekline benzeyen bir asteroid. Dönen bir topaca da benzetilebilir. Japonların incelmek istediği asteroidin ismi Ryugu. Asteroidleri yakından incelemek için Ryugu'den dünyaya taş ve toprak örnekleri getirme amacı güdülüyor. Asteroidin dış kışmı uzayda bulunan birçok aşındırıcı etkene maruz kalmış durumda. Şu anda asteroid stabil olmayan bir hızda hareket ediyor ve dönüyor. Uzay gemisi Asteroide göre aynı hızda olmalı ve sürekli olarak Asteroidin aynı konumunda durmalı. Bu yüzden bir asteroid'den örnek almak havada yakıt ikmali yapmak gibi düşünülebilir. Öncelikle patlayıcılar kullanılarak Asteroid'in yüzeyinde bir krater oluşturması hedefleniyor. Daha sonra bu krater sayesinde yüzeyin altından numune alınabilecek. Uzay gemisi patlatma işlemini güvenli bir şekilde gerçekleştirdikten sonra krater yüzeyine inecek ve örnek alabilecek.

Hayabusa 2

Bilim insanları, Güneş sisteminin kökenlerini ve evrim hakkında bilgiler elde edebilmek için asteroidleri incelemek istemektedir. Bunun en büyük sebebi Asteroidlerin çok uzun süredir etrafta olması. Asteroidler aslında 4.6 Milyar yıl önce Güneş sistemimizin oluşundan arta kalan yapı malzeleleridir, diyebiliriz. Bunun dışında düyadaki yaşamın başlaması için gerekli olan kimyasal bileşenleri de bulundurabileceği düşünülmektedir. Asteroidler Su, organik bileşikler ve değerli metaller içerirler. Görevin amacı bunlardan hangilerinin bulunduğu ve ne miktarda bulunduğunu öğrenip analiz etmek. Değerli metaller birkaç şirketi Asteroid madenciliğinin fizibilitesini kontrol etmeye yani uygulanabilirliğini kontrol etmeye itti.

MASCOT

Dr Yoshikawa Ryugu'nun şeklinin beklenmedik olduğunu belirtti. Bu tür asteroidlerin her üç-dört saatte bir devrini tamamladıklarını, hızlı dönme eğilimi gösterdiklerini söyledi. Fakat Ryuku dönme süresi normale göre daha uzun. Ryuku kendi etrafında yaklaşık 7.5 saatte dönüyor. Hayabusa 2, dünyadan yaklaşık 290 milyon km uzaklığında bulunan ve 900 metre genişliğine sahip asteroidi yaklaşık bir buçuk yıldır yakından inceliyor. Asteroidin yüzeyi uzayın hırçın şartları yüzünden yıpranmış durumda. Bu yüzden Hayabusa 2 projesi için çalışan bilim insanları mümkün olduğunda bu tahrip edici etkilerden uzak bir yerden örnek almayı hedefliyor. Hayabusa 2'nin tahmini olarak 2020'de dünyaya dönmesi bekleniyor. 2019 da Ryuku'dan ayrılcak ve rotasını dünya'ya dndürecek. Hayabusa 1 Uzay aracı 2003 yılında fırlatıldı ve 2005 yılında Itokawa'ya ulaştı.


Posted from my blog with SteemPress : https://cengizmahir.timeets.xyz/2018/07/07/hayabusa-2-hedefe-ulasti/

Sort:  

Bu yazı Curation Collective Discord Sunucusunda küratörlere önerilmiş ve manuel inceleme sonrasında @c-squared topluluk hesabından oy ve resteem almıştır.
This post was shared in the #turkish-curation channel in the Curation Collective Discord community for curators, and upvoted and resteemed by the @c-squared community account after manual review.

Coin Marketplace

STEEM 0.29
TRX 0.12
JST 0.033
BTC 62934.09
ETH 3118.65
USDT 1.00
SBD 3.85