Scam Coin Aldatıcılığı [Cointurk 22. Projesi] [umut#3604]

in #cointurk6 years ago

Scam kelimesinin Türkçe anlamı zaten Aldatmacadır.Bunu öncelikle bilin.Scam coin dolandırıcılar tarafından piyasaya sürülen bir kripto bara birimidir.Scam coin kripto parası dolandırıcılar tarafından piyasaya şişirme veya göstermelik olarak sürülür.Coin halka açık bir şekilde kullanıma geçmeden önce bu dolandırıcıların kendisi yüklü şekilde stok oluşturur,bu stoklara 'Premined' denir.Kripto paraların hiçbir merkezi otoriteye bağlı olmadığını biliyoruz zaten kullanıcı içinde makul olan budur.Ancak kripto paraların merkezi bir otoriteye bağlı olmamasına karşın bu kripto paranın geliştiricileri arkasındaki ekibi önemlidir.Eğer bir kripto para,kullanıcıları yerine yatırımcılarına sesleniyor ise bu kripto paranın scam coin olma ihtimali bir hayli yüksektir.  



Scam coinleri ilk bakışta anlamak pek kolay olmayabiliyor. Zaten scam coinlerden zarar görülmesinin nedeni de bu. Fazla kar yapan koinlerden ziyade öncelikli olarak güvenilir koinler ile işlem yapılması gerekiyor. Güvenilirlik olmadığı sürece sistem üzerinde bulunan koinleriniz dahi silinebilir. Scam coinler genelde kripto para borsasında ani yükselişe geçen koinler arasında yer alır. Çünkü genelde herkes sistemde günlük veya haftalık kar oranı en yüksek olan koinleri takip eder. Pump&down mantığına benzer bir biçimde işleyen bu sistemde koine yüksek yatırım yapan yine koini yaratan. Bu demek oluyor ki bütün ipler onda. Scam coinleri yaratan kişiler kendilerini ifşa etmezler, çünkü eninde sonunda kendi koinlerine yatırılan parayı alacaklardır.


Kripto para dünyası henüz yeni yeni gelişmekte olan bir dünya olduğu için buraya yatırım yaparken mutlaka iki kere düşünmeliyiz. Çünkü çok bilindik alt kripto paralar dışında bilinmedik, güven vermeyen, kötü niyetli kişiler veya gruplar tarafından piyasaya sürülmüş olan asıl amacı dolandırıcılık olan bir sürü kripto para çeşidi vardır. Genellikle bu aldatıcı kripto para birimleri göstermelik olarak piyasaya sürülür ve asıl vurgunu genellikle üreticiler kripto parayı piyasa sürmeden önce ellerinde stokladıkları paralar ile yaparlar.


Cryptocurrency'in olduğu yerde illaki kötü niyetli kişiler (tabiri caiz ise hırsızlar) ortaya çıkacaktır. Bu kötü niyetli kişilerin scam coin yöntemi ile emellerine ulaşmaya çalıştıklarını, scam coin'in (aldatıcı coin) art niyetli geliştiriciler veya gruplar tarafından geliştirilip yönetilen, dolandırıcılık amacıyla piyasaya sürülen kriptopara olduğunu, bu kripto paraların belli kişiler tarafından, piyasa değeri göstermelik veya şişirme olarak sürüldüklerini, bu coin'lerin geliştiricilerinin coin'ler halkın açık kullanımına sunulmadan önce, kendileri için yüklü bir stok oluşturduklarını, bu kripto paraların geliştiricileri çeşitli haberlerle önce kendi coin'lerine insanların dikkatini çekerek, ellerinde tuttukları coin'ler değer kazandığında elden çıkarmak suretiyle, haksız bir şekilde gelir elde ederek insanları dolandırıyorlar malesef.


Genellikle hiçbir coinin merkezi olmadığını tabiki biliyoruz. Zaten bu yüzdendir ki kriptoparaları yatırımcılar ve kullanıcılar için cazip kılar. Fakat , kriptoparalar merkezden bağımsız olabilir fakat kim tarafından yönetiliyor, borsa değerleri neye göre değişiyir , ne oluyor ne bitiyor bunları bilmekte fayda vardır. Eğer bunlar bilinirse kriptoparalar insanlar tarafından güven içerisinde yatırım amacıyla kullanılabilir.


Her kripto para biriminin hizmet ettiği bir alan ve detaylarının açıklandığı teknik bir belgesi bulunmaktadır. Genellikle bu belgeler White Paper ismiyle geçer ve kripto para biriminin kendi resmi internet sitesinde yer alır. Bunun dışında yol haritası ve geliştiricilerin bulunduğu takım üyeleri sayfaları oldukça önemlidir. Bu tür bilgilerin yer almadığı coin türlerinden de uzak durmakta oldukça faydar var.


Yapılması gerekenlerin bir taneside adı geçen coinin arkasında kimin yada hangi kuruluşun olduğu konusudur. Eğer karşımıza çıkan kişi veya kuruluş gerçekten güvenilir ise bu kişi veya kuruluşun gerçekten bu coinin arkasında olup olmadığı iyice araştırılıp emin olunması gerekir. Hatta medya yada buna benzer güvenilir bir kanaldan kişi veya kuruluşun coinin arkasında olduğunu gösteren bir video yada gerçek bir haber olup olmadığına bakılmalıdır. Güvenilir gazete veya haber kanalı olması tercih edilmelidir.



                         Scam Coinden Nasıl Uzak Durabiliriz ? 

Kripto para birimlerinin çıkış amacı normalde kişilerin bir merkeziyetçi yapı olmadan diledikleri gibi kimliklerini saklayarak komisyonsuz bir şekilde işlem yapabilmelerini sağlayabilmekti. Fakat son senelerde bu paralarda gerçekleşen aşırı miktarda artışlar herkesin dikkatini çekti ve biraz amacının şaşmasına neden oldu. Bu işi bilmeyen herkes para yatırarak nasılsa yükseliyor bende ileride satarım kâr sağlarım diye bu işe yönelmeye başladılar. Yazımın başında da bahsettiğim gibi dolandırıcılar da bu işi fırsat bilerek kendi geliştirdikleri scam coinlerin projelerini bu doğrultuda hazırlamaya başladılar. Kısacası bir kripto coin size komisyonsuz, rahat işlem yapmayı vaadetmek yerine paranızı ikiye katlayacaksınız, gelecek sene üç katı olacak gibi şekilde yaklaşıyorsa ondan mutlaka uzak durun. Çünkü kısa vade de gerçekten bir miktar artış olsa bile kesinlikle uzun vade de düşüş gerçekleşecektir.


                                         Neler Yapabiliriz ? 

 • Bir coine yatırım yapmak istediğiniz de riski en aza indirmek için scam coin olmadığından emin olun.
• Coin, kullanıcıları yerine yatırımcılara hitap ediyorsa scam coin olma ihtimali vardır.
• Toplumun coin hakkında konuşup konuşmadığına ve güvenilir olup olmadığı hakkında yorumlara dikkat edilmesi gerekir.
• Elimizin altında internet var Scam coin listelerine bakmalıyız.
• Scam coin’ler size kaynak kodu sunmazlar sistemin nasıl çalıştığı hakkında detaylı bilgi vermezler.
• Bitcoin yatırım paketlerine güvenmeyin.
• Unutmayın çok kısa bir sürede çok fazla kazanç sağlamak zordur kendinizi kaptırmayın!.



           Scam Coinin Özellikleri Hangi Özelliklerine Dikkat Edilmeli ? 


 • Projenin Whitepaper’ını okumalı, ne vadettiğini ve hangi boşluğu doldurduğunu iyi analiz etmeli. Orijinal olmasına başka projelerden kopyalanmamış olmasına dikkat edilmeli. Proje hakkında ne kadar bilgi verildiği detaylara inilip inilmediği incelenmeli.

 • Proje ekibinin kim oldukları daha önce ne iş yaptıkları araştırılmalı. Ekibe gerektiğinde ulaşılabiliyor mu?

 • Kriptoparalar açık kaynak kodlu yazılımlardır. Sistemin işleyişi net biçimde açıklanmalı ve kodları paylaşılmalı.

 • Gerçeklikten uzak tanıtım ve reklamlar yapılıyorsa çok dikkatli olunmalı.

 • Projeden bir yatırım olarak mı yoksa ürün olarak mı bahsediliyor öğrenilmeli. Sizi yatırım yapmaya çağıran projelerin scam olma ihtimali yüksektir. Yatırım paketleri sunan, referans usulü gelir vadeden projeler tipik ponzi benzeri şemalardır.

 • Sosyal medyada(telegram,twitter,facebook) proje hakkında neler konuşuluyor araştırılmalı

Coin Marketplace

STEEM 0.28
TRX 0.12
JST 0.033
BTC 70130.51
ETH 3786.12
USDT 1.00
SBD 3.78