Felsefeye Başlangıç İçin Yol Haritası

in #felsefe6 years ago (edited)

Özellikle Üniversitelerin Felsefe, Sosyoloji, İlahiyat ile MEB Lise müfredatlarına uygun "Felsefeye Başlangıç" ile ilgili kitap önerilerinde bulunmak istiyorum... Akademik anlamı dışında kişisel ilgi duyanlar da bu kitap önerilerini kullanabilirler... Böylece, en azından herhangi bir felsefecinin ne konuştuğunu, felsefi kavramların ne olduğunu ve nasıl geliştiğini ve kendisinin felsefe içerisinde nasıl bir yer edinebileceği hakkında da fikir edinmiş olurlar.

İlerde, ister normal bir felsefeci olun, ister bir sosyolog, teolog ve ya din, dil, bilim, siyaset, sanat ya da tarih konularının felsefesine odaklanmak isteyin, felsefe branşına bu yönde bir giriş yapmanız gerekmektedir.

Benim önereceklerimin dışında, bu nitelikte (hem basit, hem de etkin) bir önermeniz varsa paylaşabilirsiniz.

I.
Öncelikle Mitolojiden Felsefeye geçişin nasıl olduğunu bilmeniz gerekmekedir, (biz buna Mitostan Logosa geçiş diyoruz), bunun için İ.Ü. Latin Dili ve Ed. Ana Bilim Dalından değerli hocamız Prof. Dr. Çiğdem Dürüşken'in Alfa Yayınlarından 2014 yılında çıkan "ANTİKÇAĞ FELSEFESİ (Homeros'tan Augustinius'a bir düşünce serüveni)" kitabını öneririrm. Bu kitap özellikle İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü için yardımcı kaynak mahiyetindedir ve İ.Ü. Felsefe Anabilim dalından Sayın Prof. Dr. Cengiz Çakmak'ın da kendi derslerinde kullandığı argümanlarla paralellik göstermektedir. Bu kitap, özellikle antikçağ filozofları ve bu filozofların argümanları konusunda tüm felsefecileri besleyecek derecede bilgiler içermekedir ve bu konu Çiğdem hocanın başarılı anlatma becerisiyle felsefeciler için ayrı değerdir.

unnamed2.jpg

II.
Dr. Nigel Warburton'un yine Alfa Yayınlarından çıkan "FELSEFENİN KISA TARİHİ" (2017) kitabı ile Sokrates'ten günümüze kadar önemli belli başlı filozofları tanımanız gerekiyor, bu kitap gayet basit yazılmıştır ve ilk okuduğunuzda gayet basit bir dilde yazıldığını fark edersiniz ama bir solukta okuyacağınız bu kitapla, felsefenin olmazsa olmaz filozofları ve argümanları hakkında fikir sahibi olursunuz. İngiliz kökenli bu felsefeci, özellikle felsefeyi basit dilde anlattığı kitaplarıyla dünya çapında nam salmıştır.

NOT: N. Warburton, Empirik düşüncenin anayurdu olan İngiltere kökenli bir felsefecidir, bu yüzden hrıstiyan idealistleri (Hrıstiyan Filozoflar) bir nebze kabul ettikleri için müslüman idealistlere (İslam Filozofları) görmezden geldiklerini bilmeniz gerekmektedir.

FullSizeRender.jpg

III.
Sonra okumanız gereken Dr. Nigel Warburton'un diğer temel eseri olan "FELSEFEYE GİRİŞ" (Alfa Yayınları, 2016) kitabıyla tanrı, bilim, sanat, gerçek gibi belli başlı felsefi konular hakkında görüşler ve karşı görüşler makul ölçüde okura veriliyor. okur bu kitapla en temel konular hakkında karşı görüşlerle birlikte fikir sahibi oluyor. Bu kitapta değinilen konular, genelde tüm felsefecilerin bilmesi gereken düzeyde konulardır.

NOT: Felsefe Giriş konusunda ben ABD merkezli kitapları tavsiye etmiyorum, çünkü Amerikan Pragmatisler genelde Alman İdealizmine özelde de Hegel'e karşı mesafelidirler, hatta Hegel'i yok saydıkları bile olmaktadır ama bizim felsefe geleneğimizin duraklarından biri İslam Felsefesi olduğu için bizim İdealizm yaklaşımını iyi bilmemiz gerekmektedir. İdealizm Felsefesinde Farabi'deki bir çıkmaz Hegel ile aşılabilir mesela!

unnamed3.jpg

Aşağı yukarı felsefî konulara aşina olduktan sonra, bir alanda ya da genelde felsefeye derinlemesine eğilmek istiyorsanız bir kitap daha önermek istiyorum:

IV.
Konuyla ilgili Türkiyedeki tüm eğitim kurumlarının müfredatlarına (felsefe, sosyoloji, ilahiyat) uygun bir eser yazma vaadiyle yola çıkan ve bu konuda da başarılı olan Prof. Dr. Ahmet Arslan'ın Adres Yayınlarından çıkan "FELSEFEYE GİRİŞ" kitabını öneririm, ilk baskısı 1994 yılında olan bu kitabın 22. baskısı 2016 yılında yapılmıştır, mümkünse güncellenmiş son baskılarından birini almanızı öneririm.

unnamed.jpg

Bunların dışında felsefeye büyük katkıları olan Prof. Dr. Ahmet Cevizci'nin kitaplarını öneririm ve belli başlı filozofların okunması gereken kitaplarını önermesem bile, her felsefeci aşağı yukarı (özellikle ilgisine göre) bilmesi gerekmektedir. Platon'un "Sokrates'in Savunması ve Devlet" kitapları, Aristoteles'in "Nikomakhos'a Etik" kitabını, Spinoza'nın "Eticha"sını ya da belli başlı diğer filozofların eserlerini zaten okumanız sizden beklendiği için bunları önermek haddime değil ama unutmayın ki her felsefe bölüm hocası bunları okuyup derslikteki sıranıza yerleşmenizi beklemektedir.

Sizlerin de önerdiğiniz kitaplar varsa gerekçesiyle birlikte paylaşırsanız sevinirim...

Coin Marketplace

STEEM 0.27
TRX 0.13
JST 0.032
BTC 62804.06
ETH 2964.09
USDT 1.00
SBD 3.60