Doku Mühendisliği

in #turkcebilim5 years ago (edited)
Başlık epey geniş kapsamlı oldu fakat elimden geldiğince sıkmadan önemli noktalara değineceğim. Günümüzün ve geleceğin en önemli mühendislik alanlarından biri olan doku mühendisliği; vücuttaki hasarın iyileştirilmesinde diğer yöntemlerin eksik kalması ile doksanlı yıllarda ortaya çıkmıştır. Yine ihtiyaçtan kaynaklı bilimsel bir atılım söz konusudur. Hala kullanılan ve yeterli olmayan yöntemler biyomalzemelerin gelişmesi sayesinde zamanla rafa kalkacaktır.

Kaynak

Gelelim yetersiz kalan o yöntemlere;

Ototransplantasyon

Bu yöntem bir canlının kendi vücudundan alınan bir dokunun yine kendi üzerinde kullanılmasıdır. Vücut dokuyu reddetmediği için işlevseldir fakat donör ve hastanın aynı canlı olması operasyonları oldukça zor ve riskli kılar. Ayrıca bu yöntem kemik doku ve deri doku ile sınırlıdır.

Allotransplantasyon

Aynı tür canlı fakat farklı bireyler arasında yapılan operasyondur. Bildiğimiz organ nakli bu alana girmektedir. Bu yöntemde de doku reddi ve uygun donör bulmanın zor olması gibi olumsuzluklar söz konusudur.

Ksenotransplantasyon

İlginç bir yöntem olan ksenotransplantasyon; iki farklı türden canlıların arasında doku transferidir. Diğer yöntemlere nazaran başarı sağlaması daha zordur. Dokunun reddi, enfeksiyon ve etik kaygılar göz önüne alındığında ideal bir yöntem değildir.

Kaynak

Uzun zamandır kullanılan ve yeterlilikten uzak bu yöntemler doku mühendisliği ihtiyacını doğurmuştur. Doku mühendisliği kabaca; hedef doku ve organa uygun iskele yapılması ve hücre eklenmesi yöntemidir. Fakat ihtiyaçlara göre çok çeşitlilik gösterebilmektedir. Sistemin işleyişi;

1- Hedef dokuya uygun mekanik özellikte ve uygun biyomalzemeler yardımıyla doku iskelesi üretilir.

2- Hedef doku için üretilmiş doku iskelelerine uygun hücre yerleştirilir.

3- Doku uyarıcı maddeler olarak biyosinyal molekülleri eklenir.

Fakat bu kadar kolay değil tabi ki, malzemelerin mekanik özelliklerini, tutunma özelliklerini ve zamanında bozunmasını sağlamak oldukça güç. Sentetik malzemelerle mekanik özellikler kolay sağlanıyorken, diğer yandan tutunmakta zorlandıkları görülüyor. Doğal malzemelerde ise tam tersi durum geçerli. Peki bilim insanları bu sorunu nasıl aşıyor?
Cevap : Nanoteknoloji

ayrac1.png

Doku mühendisliğindeki en önemli atılım nanoteknoloji ile mümkün olmuştur. Çünkü vücuda dışarıdan yerleştirilen doku iskelelerinin uygun mekanik dayanımı sağlansa da hücrelere tutunabilmesi için gerekli adhezyon kuvvetini bulmakta zorlanmışlardır. Bu nedenle dokular arası boşluğu dolduran ekstrasellüler matriks üretimi önem kazanmıştır. Fakat taklit etmesi oldukça güç bir madde olduğu için iyi incelenmesi gerekmektedir. Bu düzeyde bir inceleme ise nanoteknoloji ile mümkün olmuştur.

ayrac1.png

Nanobiyoteknoloji

Öncelikle nanometrenin neye tekabül ettiğinden başlayalım. 1.000.000.000 nanometre bir metre uzunluğuna denk gelir. Yani saç teliniz bile yaklaşık yüz bin nanometre kalınlığındadır. Şimdi sizden nano ölçekte montaj aygıtları üretildiğini hayal etmenizi isteyeceğim. Çünkü daha önce hayal edildi ve çok aşama kaydedildi.

@gokhan83kurt hocam iki boyutlu malzemeler'den bahsettikten sonra nano ölçekle sizi ne kadar etkileyebilirim bilmiyorum ama deniyorum :)

Sadece kanserli hücreleri bulup yok edecek küçük makineler, zehirli maddeleri moleküler düzeyde tespit edecek minicik sensörler üretilebilir. Tüm bunlar interdisipliner (malzeme bilimi, kimya, mühendislik, optik, elektronik, tıp...) bir alan olan nanobiyoteknoloji ile mümkün kılınmaktadır.

Kaynak

Vücut içerisindeki hücre davranışları nanoteknoloji destekli floresan problarla gözlemlenebiliyor. Bu gözlemler sayesinde doku iskeleleri yerleştirdiğimizde hücrelerin ne reaksiyon vereceğini bilebiliyoruz. Çünkü uzun vadede doku iskeleleri hücre üretimine engel olursa hasarlı bölgenin onarılması mümkün olamaz. Ya da yerleştirilen iskelelerin biyobozunur malzeme olması koşuluyla ne kadar zamana sahip olduğumuzu öğrenmiş oluyoruz. Ayrıca taramalı prob mikroskop ile (SPM) biyolojik olaylar moleküler düzeyde incelenebiliyor. Bir de nanotüp gerçeği var ki, onu yüksek müsadenizle ayrı bir post ile anlatmak isterim. Bahsettiğim ve bahsetmediğim gelişmelerle birlikte;

1- Deri doku mühendisliği

2- Kemik ve Kıkırdak Doku Mühendisliği

3- Kalp ve Damar Doku Mühendisliği

4- Solunum Sistemi Doku Mühendisliği

5- Karaciğer Doku Mühendisliği gibi alanlar doğmuştur.

Kaynak

Yetişkin kök hücreler ile doku mühendisliği hiç olmadığı kadar zengin kaynaklara sahip olacağı ön görülüyor. Yakın gelecekte yeni malzemeler, yeni görüntüleme teknikleri, biyoreaktörler, damarlaşmayı sağlayacak ve daha büyük doku üretiminin önünü açacak yöntemler ve doku hasarına daha iyi uyum sağlayan akıllı doku iskeleleriyle bilim kurgu filmlerini aratmayan sahneler bizi bekliyor olabilir.

doc-son.png

turkce.png

Sort:  

Hayretler içerisinde okuyup gelecekteki insanlar için heyecanlandım cidden :D

Türkçe altyazılısı da vardı ama şu an bulamadım. Fakat 10. dakikada, 3D yazıcıda basılmış bir böbreği görebilirsiniz. İyi ama bunlar insanda kullanılabiliyor mu sorusu için de yanıt var ;)

Ne zaman bir şey yazsam altına daha iyisini bırakıyorsunuz hocam. Bundan sonra izleyip yazıyı editleyeceğim :)

Tüh foyam açığa çıktı. Senin beyin örneklerinden ilham alıp yazıyordum.
¶ William ben.
William Bell :)

Ahahaha :) aldığın beyin parçalarını yerine koy. Tekrar kapışalım :)

You got a 42.51% upvote from @brupvoter courtesy of @murattatar!

Göremeyeceğimiz bir şey değil hocam :) en azından bir kısmı halihazırda çalışma aşamasında.

bence oldukça etkileyici

Teşekkür ediyorum üstat :)

Congratulations! This post has been upvoted from the communal account, @minnowsupport, by doctorbishop from the Minnow Support Project. It's a witness project run by aggroed, ausbitbank, teamsteem, someguy123, neoxian, followbtcnews, and netuoso. The goal is to help Steemit grow by supporting Minnows. Please find us at the Peace, Abundance, and Liberty Network (PALnet) Discord Channel. It's a completely public and open space to all members of the Steemit community who voluntarily choose to be there.

If you would like to delegate to the Minnow Support Project you can do so by clicking on the following links: 50SP, 100SP, 250SP, 500SP, 1000SP, 5000SP.
Be sure to leave at least 50SP undelegated on your account.

Gerçek hayatta bir doktor bile ancak bu kadar profesyonel yazabilirdi. Ellerine sağlık 👏

Teşekkür ediyorum Baycan Hanım :) zaten benim alanıma da giriyor aslında. Malzeme mühendisliği yapay doku için bir ihtiyaç durumunda.

Oğlum okulu dondurdu inşallah pişman olmaz.( malzeme mühendisliği okuyordu ya bu sene bilgisayar mühendisliği ya da yazılım mühendisliğine hazırlanıyor)

Sektörün büyük çoğunluğu Türkiye pazarında çelik üretimine dayanıyor. Üretim dışında bu tarz konularda arge çalışmalarına girebilmesi çok zor. İlgisi de çok yoksa zaten yönelemez. Ağır sanayide çalışmaktan iyidir. Pişman olacağını sanmam.

İnşallah doktor inşallah 👍

You got a 29.67% upvote from @upmewhale courtesy of @doctorbishop!

Earn 100% earning payout by delegating SP to @upmewhale. Visit http://www.upmewhale.com for details!

But I put the accounts up for sale, so I'll quit this job
First Account: @slimanepro
The second account: @starupvote
You can suggest a price
I will be grateful to you for the best price
I wish you luck and success
Thank you for your kind attention
You can view your price in replies

Coin Marketplace

STEEM 0.30
TRX 0.12
JST 0.034
BTC 63475.77
ETH 3117.23
USDT 1.00
SBD 3.94